Thuiswerken…… een hele opgave!

We zitten met zijn allen midden in de lockdown. Sinds halverwege maart vorig jaar werkt al het groot gedeelte van werkend Nederland vanuit huis. Misschien werk jij ook wel thuis en zit je op dit moment zelf met je kinderen, die hun schoolwerk maken, aan de eettafel.
Het thuis werken biedt voordelen, zoals minder reistijd en flexibeler je werktijden in kunnen delen. Wellicht merk je zelf ook de nadelen van het thuiswerken. Dit laten ook de berichten in de media zien. Buiten het gemis van sociale contacten, is de ergonomie thuis vaak een stuk minder en bewegen we tijdens de werkuren minder. Dit kan tot gevolg hebben dat we lichamelijke klachten ontwikkelen zoals bijvoorbeeld in de nek- en schouders.

Wanneer je tafel of bureau waaraan je werkt te hoog staat vraagt dat meer spanning in de schouderspieren die richting de nek lopen. Werk je aan een laptop, die niet op ooghoogte staat heb je kans dat er te veel spanning op de nekspieren komt. Dit in combinatie met eventuele werkdruk of drukte van de combinatie van werk – zorgen voor kinderen – thuisonderwijs kan veel van iemand vragen. Een goed afgestelde werkplek is één van de dingen die kan bijdragen aan een meer ontspannen werkhouding.

Een ontspannen werkhouding begint bij de eigen zithouding. Want je kunt nog zo’n goede stoel hebben, op een goede stoel kun je ook in een hele slechte zithouding zitten.

Hierbij volgen een aantal tips die u kunt toepassen om een goede zithouding voor elkaar te krijgen!

  • Voeten steunen op de grond
  • Kniehoek van 100 graden
  • De onderrug steunt tegen de rugleuning
  • Het borstbeen is goed opgestrekt
  • De schouders laag houden
  • De armen rusten op tafel met een ellebooghoek van 90 graden

Mocht je tafel te hoog zijn dan kun je eventueel een kussen op je stoel leggen.
Is je stoel te hoog? Zorg dan voor een kistje of een pak papier onder de voeten.
Bij het gebruik van een laptop raden wij een laptopstandaard aan met een losse muis en een los toetsenbord.

Wij zijn benieuwd of het je lukt om bovenstaande tips toe te passen. Mocht deze blog aanleiding geven tot vragen? Of wil je onze online workshop volgen wat gericht is op het instellen van je (thuis)werkplek? Laat het ons weten of volg ons op de sociale media.