Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Van buitenaf bekeken kan runningtherapie lijken op een reguliere hardlooptraining, maar runningtherapie kan worden gezien als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds, en deelname aan reguliere sport-/beweegactiviteiten anderzijds.

In de huidige tijd wordt veel van ons gevraagd, zowel op het werk, als thuis, maar ook in sociale kring en eventuele mantelzorg. Dit kan leiden tot een verhoogd stressniveau, die we vaak zowel fysiek als mentaal ervaren. We ervaren bijvoorbeeld stijfheid in onze spieren, zijn vermoeid, prikkelbaar, slapen slecht, minder energie enz. tegenwoordig zitten we in ons dagelijks leven veel meer dan vroeger, waardoor sporten een belangrijkere rol heeft gekregen in ons leven. Alleen in drukke tijden heeft men vaak minder tijd en energie om te bewegen en te sporten. Hierdoor ontstaat er een dysbalans, als het ware krijg je “overbelasting van het hoofd en onderbelasting van het lijf”.

Runningtherapie kan helpen om die balans weer te herstellen. Door middel van runningtherapie kan ervaren worden wat bewegen voor positieve invloed heeft op ons welbevinden en energieniveau. Het doel van de runningtherapie is dat de deelnemer de vaardigheid aangeleerd krijgt om liefst 3 tot 4 keer per week, zelfstandig 30 to 60 minuten invulling te kunnen geven aan het hardlopen. Daarbij is de naam ‘runningtherapie’ misschien wat verwarrend. Het woord “running’ roept associaties op met rondetijden en hardloopwedstrijden, terwijl ‘therapie’ doet vermoeden dat het om een verbale manier van behandeling gaat. Niets is echter minder waar! Het hardlopen kan op wandeltempo worden uitgevoerd en het gesprekstherapeutisch interveniëren behoort niet tot de standaardtaak van de runningtherapeut. Het kan echter wel een onderdeel zijn. Daarnaast is er veel aandacht voor de ademhaling.

Succesvol bewegen heeft neurobiologische en psychologische effecten. Welke van deze twee mogelijke verklaringsmechanismen het meest bijdraagt aan het gunstige effect van bewegen/ hardlopen is tot op heden niet met volledige zekerheid te zeggen. Wanneer we uitgaan dat stress de grootste gemeenschappelijke factor is bij het ontstaan van psychische klachten, is het beïnvloeden van de mate van stress het meest cruciale kenmerk van goede en effectieve runningtherapie.

Laura Bunnik is binnen onze praktijk runningtherapeut, neem met haar contact op voor meer informatie.