Stress hebben we nodig, maar kan ons ook behoorlijk in de weg zitten!

We hebben het allemaal wel eens; een stressvolle dag op je werk, discussie met je collega, onenigheid met je partner of je zorgen maken om je eigen gezondheid of over de gezondheid van een dierbare om je heen. Het zijn hele normale dingen die bij het leven horen. Deze gebeurtenissen gaan vaak gepaard met verschillende emoties en gedachten. Maar wat als deze emoties en gedachten je laten leiden in je gevoel? Dat deze gevoelens ervoor zorgen dat je van slag raakt? Of van invloed is op je dagelijkse functioneren? En hierdoor zelfs invloed heeft op je lichaam met lichamelijke klachten als gevolg? Dat zijn tekenen dat je uit balans raakt en je goed voor jezelf moet zorgen.

 

Stress is een lichamelijke reactie op een situatie die mogelijk gevaarlijk is. In een bepaalde mate hebben we stress nodig om goed te kunnen functioneren, alert te zijn en te kunnen anticiperen op bepaalde situaties. Door de aanmaak van het stresshormoon, cortisol gaat je bloeddruk omhoog, stijgt je hartslag, spannen de spieren aan en stroomt er zuurstofrijk bloed naar je spieren. Echter bij langdurige stress, wordt er over een lange periode te veel cortisol aangemaakt waardoor bijvoorbeeld de spierspanning in je spieren over een lange tijd te hoog is. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling sneller gaat. Ook heeft het invloed op je spijsvertering die minder goed gaat werken. Uiteindelijk kun je ook ervaren dat je meer gaat transpireren.
Al deze symptomen kunnen uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten, zoals o.a. pijnlijke spieren, druk op de borst, ademhalingsproblemen en hoofdpijnklachten. Dit zorgt uiteindelijk voor meer zorgen en spanning, waardoor de stress nog meer gaat toenemen en iemand in een vicieuze cirkel terecht komt.

Werken met je ademhaling is een hele goede en effectieve manier om je stressniveau aan te pakken. Het is goed om naar je stressfactoren te kijken en deze waar mogelijk aan te pakken. Je kunt ook met je eigen lichaam veel bereiken. Met een gunstige en ontspannen ademhaling, kun je je hartslag omlaag brengen waardoor je meer rust en ontspanning gaat ervaren, de spierspanning in de spieren omlaag gaat. Aandacht brengen op je zelf, je lichaamsbewustzijn vergroten helpt om de aandacht van de stressvolle emoties en gedachten af te leiden en ruimte in je hoofd vrij te maken voor ontspanning.

Kortom we hebben allemaal in ons leven regelmatig te maken met stressvolle situatie. Die hebben we ook nodig en die brengen ons vaak ver, maar ze kunnen ons soms ook behoorlijk in de weg zitten. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zowel mentaal als lichamelijk. Richt eens wat vaker de aandacht op je zelf? Voel even hoe je er op dit moment bij zit? En merk op dat dat direct een stukje rust geeft. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

De maand december staat bij STAP Oefentherapie in het teken van de relatie tussen mentale spanningsfactoren en lichamelijke klachten. Wil je daar meer over weten? Goede tips en oefeningen ontvangen? Laat het ons weten en volg ons op de sociale media.